Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Ελλάδα επιστρέφει στα ευρωπαϊκά προγράμματα της ESA

Έπειτα από απουσία οκτώ ετών, λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, η Ελλάδα επανεντάσσεται στα προαιρετικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επενδύοντας 8,2 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη τριετία. (Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν  στο 1/7 μίας και μόνο τηλεοπτικής άδειας από το σύνολο των τεσσάρων, που πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση εισέπραξε για την πρόοδο της ελληνικής σαπουνο-τηλεόρασης. Γιατί να μας νοιάζει άλλωστε η πρόοδος, η ανάπτυξη, η τεχνολογία, η ευημερία των πολιτών και η επιστήμη, όταν έχουμε καθηλώσει έντεχνα τους πολίτες αυτής της χώρας, δέσμιους  και ανήμπορους να κάνουν οτιδήποτε άλλο, από το να βλέπουν, να σχολιάζουν και να διαμαρτύρονται μπροστά μόνο από την τηλεόρασή τους;

Η Ελλάδα επιστρέφει στα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα και επενδύει 8,2 εκατομμύρια ευρώ

Η απόφαση της Αθήνας κατατέθηκε στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών των χωρών-μελών της ESA, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Η επανένταξη της χώρας κατέστη εφικτή έπειτα από προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση κονδυλίων, αναφέρει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Εξασφαλίσθηκε έτσι η συμμετοχή σε προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της εθνικής διαστημικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, όσο και στην ενίσχυση της γεωγραφικής επιστροφής.

Αναλυτικά η κατανομή του ποσού ανά πρόγραμμα / δραστηριότητα είναι η ακόλουθη:

  • Ανάπτυξη Διαστημικής Τεχνολογίας (GSTP) με 2.400.000 €
  • Παρατήρηση Γης (Earth Observation – EOEP 5) με 2.400.000 €
  • Τηλεπικοινωνίες & Ολοκληρωμένες Εφαρμογές (Telecom – ARTES) με 2.600.000 €
  • Υποστήριξη Επιστήμης & Εξερεύνηση Διαστήματος (Space Exploration – E3P) με 300.000 €
  • Παρακολούθηση Διαστημικής Δραστηριότητας (SSA) με 200.000 €
  • Ανάπτυξη Επιστημονικών Πειραμάτων (PRODEX) με 300.000 €

Το γεγονός της επανένταξης της Ελλάδας στα προαιρετικά προγράμματα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας αποδοχής και αναγνώρισης από τον Οργανισμό σε πολιτικό επίπεδο και ενίσχυσε την εικόνα – συμμετοχή της ως κράτος μέλος. Το σχετικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή από το σύνολο της επιστημονικής και βιομηχανικής κοινότητας του τομέα αναμένεται να είναι ευρύ και άμεσο. Για τους λόγους αυτούς, η ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να προετοιμαστεί σε συνεργασία με την ESA με βασικό άξονα την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση αυτής της σημαντικής “επένδυσης”.

Λίγα λόγια για την  ESA

H ΕSA (o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) στα ελληνικά) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

Η ESA είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος έχει 22 Κράτη Μέλη. Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα.

Με τι ασχολείται η ESA

Δουλειά της ESA είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.

Ποια είναι τα Κράτη Μέλη;

Τα 22 Κράτη Μέλη της ESA είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φιλανδία.

Ο Καναδάς συμμετέχει επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας. Η Σλοβενία είναι ‘Συνεργαζόμενο Μέλος’ από την Ευρώπη. Και άλλες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την ESA.

Που είναι η έδρα της ESA

Τα κεντρικά γραφεία της ESA βρίσκονται στο Παρίσι, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα. Ωστόσο, η ESA έχει επίσης έναν αριθμό από επιχειρησιακά και ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετικά καθήκοντα.

  • Tο EAC (European Astronauts Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών), το οποίο βρίσκεται στην Κολωνία της Γερμανίας
  • Το ESAC (European Space Astronomy Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας), το οποίο βρίσκεται στην Villanueva de la Canada, κοντά στη Μαδρίτη της Ισπανίας
  • Το ESOC (European Space Operations Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων), το οποίο βρίσκεται στο Darmstadt της Γερμανίας
  • Το ESRIN (European Space Research Institute ή Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών), το οποίο βρίσκεται στο Frascati, κοντά στη Ρώμη της Ιταλίας.
  • Το ESTEC (European Space Research and Technology Centre ή Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας), το οποίο βρίσκεται στο Noordwijk της Ολλανδίας.

Ένα νέο κέντρο εγκαταστάθηκε στο Harwell, κοντά στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, η ESA διαθέτει γραφεία διασύνδεσης στο Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μια βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουϊάνα και επίγειους σταθμούς παρακολούθησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Από που χρηματοδοτείται η ESA;

Οι υποχρεωτικές δραστηριότητες της ESA (προγράμματα επιστήμης του διαστήματος και ο γενικός προϋπολογισμός) χρηματοδοτούνται από την οικονομική συμβολή όλων των Κρατών Μελών, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κάθε χώρας. Επιπλέον, η ESA διεξάγει έναν αριθμό προαιρετικών προγραμμάτων. Κάθε χώρα αποφασίζει σε ποιο προαιρετικό πρόγραμμα θέλει να συμμετάσχει, όπως και το ποσό που θέλει να συνεισφέρει σε αυτό.

Τι προϋπολογισμό έχει η ESA;

Ο προϋπολογισμός της ESA για το 2010 ανέρχεται σε €3.745 εκατομμύρια. Ο Οργανισμός λειτουργεί με βάση τη γεωγραφική ανταπόδοση, δηλ. επενδύει σε κάθε Κράτος Μέλος, μέσω βιομηχανικών συμβολαίων για διαστημικά προγράμματα, ένα ποσό σχεδόν ισοδύναμο με τη συμβολή κάθε χώρας.

Πόσο στοιχίζει η ESA σε κάθε Ευρωπαίο;

Η κατά κεφαλή επένδυση κάθε Ευρωπαίου στο διάστημα είναι πολύ μικρή. Κατά μέσο όρο κάθε πολίτης ενός Κράτους Μέλους της ESA πληρώνει σε φόρους για διαστημικές δαπάνες σχεδόν όσο ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο (στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επένδυση σε πολιτικές διαστημικές δραστηριότητες είναι σχεδόν τετραπλάσια).

Ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ESA;

Το Συμβούλιο της ESA αποτελεί το διοικητικό σώμα του Οργανισμού και παρέχει τις βασικές κατευθύνσεις πολιτικής, εντός των οποίων η ESA αναπτύσσει το Ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα. Κάθε Κράτος Μέλος εκπροσωπείται στο Συμβούλιο με μια ψήφο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του ή την οικονομική συμβολή του.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ Hellagen.gr

Η καταγραφή των άρθρων στο hellagen.gr είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας με αφιλοκερδή σκοπό. H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται, (όπως επισημαίνεται στους όρους χρήσης), μόνο με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής με ενεργό link προς το πρωτότυπο άρθρο και με την ένδειξη Hellagen.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ιδιαιτερότητες του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος

Ιδιαιτερότητες του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος

Στην σημερινή παρουσίαση θα εξηγήσω ορισμένες ιδιαιτερότητες του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος που δεν είναι ευρέως γνωστές ...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x